Meditatie in Groningen

Vanaf 31 augustus 2020 starten er meditatiecursussen bij het Poortershoes in Groningen, Oosterweg 13: 

 

op maandag van 10.00 tot 11.30 

op dinsdag van 17.00 tot 18.00 

 

Je kunt je hiervoor opgeven bij het Poortershoes

 

Het is altijd mogelijk op een later tijdstip in te

stromen.

Eén keer in de maand is er op zondag van 10.00 tot 11.00 uur een meditatie bij de Poort in Groningen, Moesstraat 20: 

 

20 september

25 oktober

 

Je kunt je hiervoor opgeven door te mailen: a.za@live.nl

 

 

meditatie groningen

Meditatie kan je helpen om meer te ontspannen: het kan innerlijke rust geven. Door meditatie kun je stilte gaan ervaren. In de cursus bij het Poortershoes of bij de meditatie op zondag in de Poort is er elke keer een andere aandachtgerichte oefening en wordt de stilte tijd langzaam opgebouwd.

De opbouw van het meditatie-uur ziet er als volgt uit:
– Ontspanningsoefening
– Aandachtgerichte oefening
– Stiltemeditatie

 

Reacties van cursisten

* "lekker rustig en interessant"

* "leuk: geen 'ordinary' meditatie"

* "fijn dat de les elke keer dezelfde opbouw heeft"

* "de stilte vind ik fijn"

 

 

Meer over meditatie

In het dagelijks leven ben je vaak erg naar buiten gericht: op gezin, werk of zorg. Daarbij vergeet je dan te voelen wat er in jóu leeft: wat jou draagt en beweegt. Om hier meer mee in contact te komen, kan meditatie helpen. Door met je aandacht naar binnen te gaan, kun je tot rust komen en ervaren wat jouw essentie is.

Als je je aandacht naar binnen richt, kun je onderzoeken wat je daar tegenkomt. Dit hoeft niet altijd prettig te zijn: je kunt bijvoorbeeld onrust of angst ervaren, wat een reden kan zijn waarom je je steeds meer hebt afgesloten van jezelf. Maar daarnaast kan er ook rust en stilte ervaren worden: dit kan een tegenwicht bieden voor minder prettige gevoelens. Door aandacht te hebben voor verschillende gevoelens en gedachten in je, kun je ze leren bevatten. Doordat je door middel van meditatie je meer gaat ontspannen, komt er meer ruimte in je vrij en kun je veerkracht ontwikkelen om zowel gevoelens van angst en onrust als vreugde, rust en stilte naast elkaar te kunnen laten bestaan. Daardoor kom je weer meer in verbinding met jezelf en uiteindelijk ook met de mensen en de wereld om je heen. 

 

Het is bij deze ontwikkeling belangrijk mild te zijn voor jezelf en zonder oordeel naar jezelf te kijken.

 

Een meditatie-uur ziet er als volgt uit:

 

-        Bewustwording van het eigen lichaam, d.m.v. een bodyscan

 

-        Aandacht voor energetische punten in het lichaam, waardoor het energieveld in en om ons lichaam heen meer geopend en verbonden wordt: om zo de balans te herstellen

 

-        Stiltemeditatie: door in stilte te luisteren naar wat er in jou is en mee te bewegen op de ervaring die zich voordoet. In dit moment kun je je eigen manier van meditatie kiezen: wat voor jou het prettigst werkt. Dat kan een herhaling in jezelf zijn van de vorige oefening, het volgen van je ademhaling of mediteren op een woord, kleur, symbool of wat er bij je naar voren komt

 

Door in een groep te mediteren, ben je minder snel afgeleid van de dingen die je nog zou moeten doen. Ook kan de stilte of een ervaring intenser zijn. 

 

meditatie individueel groningen

 

Door middel van (energetische) meditatieoefeningen kun je zelf je lichaam van binnenuit gaan onderzoeken en  leren opmerken waar spanning zich vastzet in je lijf. Door hier met aandacht naar toe te gaan, kun je er meer ruimte aan geven en kan duidelijk worden waar de spanning mee te maken heeft. 

 

Het is mogelijk een individuele afspraak te maken om meditatieoefeningen te leren: 25 euro

 

 

Meditatie valt niet onder vergoeding door zorgverzekeraars. 

Voor meer informatie kun je me mailen: a.za@live.nl of bellen: 06-38314370